Climate Change Is Altering the Taste of the World’s Great Wines – Bloomberg

Wijn is het proefbaar resultaat van de oogst. Klimaat is deel van terroir en als dit element verandert is ook het resultaat anders.
Wat eerst verschijnt als uitzonderlijke oogstjaren wordt, indien het zich genoeg herhaald, de nieuwe norm.

Geografische ligging, geologische geschiedenis en bodemgesteldheid zijn delen van terroir waar je als wijnbouwer weinig invloed op hebt.

De enige uitkomst zit dan in de keuze van de juiste variëteit(en), zowel boven als onder de grond en de lat-out en werkzaamheden in de wijngaard.
Assembleren is een middel om in warme regio’s de balans in wijn in evenwicht te brengen. Op termijn worden nieuwe variëteiten een noodzaak.

Klimaatverandering brengt de wijnwereld duidelijk in beweging.

Source: Climate Change Is Altering the Taste of the World’s Great Wines – Bloomberg

Klimaat en wijnbouw: vriend of vijand?

Klimaatverandering is een hot topic. Elke wijnbouwer en wijnkenner weet hoe het weer een oogstjaar goed of slecht kan maken. Op langere termijn hebben we het over haalbaarheid van wijnbouw door overdreven hitte, droogte, ziektedruk of klimaatrampen zoals hagel en hevige storm.

Voor sommige regio”s een opportuniteit om wijnbouw te overwegen, voor andere een signaal om aan reconversie te denken. In elk geval, niemand blijft van denk- en giswerk gespaard.

Voor velen ligt de sleutel bij de wijnstok. Aan de ligging van de wijngaard valt weinig te sleutelen, de bodem kan je hoogsten oppervlakkig beïnvloeden en het klimaat gaat onze macht ver te boven. De druivenstok en de menselijke keuzes moeten het verschil dus maken.

Italië heeft een overvloed aan Vitis vinifera L. variëteiten maar toch gaat de universiteit van Udine op zoek naar hybriden die de smaak respecteren en resistentie hebben tegen de aankomende ziektedruk.

Irrigatie wordt, ook in Europa, voor heel wat regio’s onmisbaar. De helft van de Spaanse wijngaarden kampt met een droogte probleem en Centraal Italië zit ook met een ernstig watertekort, zo erg dat 11 regio”s alarm slaan en beroep op een rampenfonds.

Elk niveau, van wijnbouwer, over wetgever tot importeur en consument heeft een taak om klimaatverandering te integreren. Hetzelfde smaakprofiel, met dezelfde druif in dezelfde regio met de dezelfde traditionele technieken heeft, op langere termijn, weinig overlevingskans.

Langere termijn, dat is 2050. Het commercieel bestaan van een wijngaard beslaat 30 à 50 jaar en dat maakt meteen duidelijk waarom er nu dringend moet gedacht worden.

Source: Climate Change Shifts Global Wine Map

“Climate change” of je wil of niet

Klimaatsverandering is, ondanks de hardnekkige ontkenning door sommige leidinggevende figuren, een blijvertje.

De noodzaak om het milieu en de natuur rondom ons te beschermen is helder zichtbaar voor wie zijn ogen opent.

De EU bant het gebruik van koper in de wijngaard en meteen is daar de vraag “Hoe gaan we nu die schimmels aanpakken?”

Warmer, vochtiger, wisselvalliger, heviger is het weerbeeld van de komende decennia.

Misschien heeft het Verre Oosten wel een paar goede ideeën. In een artikel in “The Drinks Business” van 27 november 2018 schets Nathalie Wang de Japanse wijn scène en somt ze enkele verrassende wijngaard technieken op. Wat dacht je van een regenkapje boven de trossen…

 

Source: Winemakers worried about climate change should look to Japan

Mag het iets hoger zijn?

De wijnwereld staat niet stil en dat ligt vooral aan China.
Het meest dominante land van het Aziatisch continent komt nu op kruissnelheid en gaat resoluut voor een leidersplaats.
Naast aanplant- en productierecords gaat nu ook het hoogterecord voor de bijl.
De hoogste wijngaarden van de wereld liggen voortaan in Tibet, op ruim 3500 m hoogte.

Geografie_coördinaten

Bron: Decanter, worlds-highest-vineyard-tibet-says-guinness-world-records

Druivenvrije wijn is geen wijn

De EU-wetgeving stelt dat wijn een product is gemaakt van vergist druivensap. Strikt genomen is een labo-product dus geen wijn maar iets wat er heel goed op lijkt.

Net zoals Han van Meegeren een meester vervalser was en menig kunstkenner voor schut heeft gezet kan ook de wijnwereld zich deze labo-kopie laten welgevallen?

Als staaltje van wetenschappelijk kunnen mag dit een prestatie zijn. Het blijft een kopie van een wijn die eeuwenlang heeft gewerkt om zijn reputatie als icoon te vestigen.

Chateau Pétrus of een minder complex product uit een onbekende appellatie proeven gaat niet enkel over een specifieke smaak maar vooral over wijngaarden en wijnbouwers die over de generaties heen hebben gezwoegd en gezocht om hun wijn te maken en te verbeteren, met klimatologische tegenslagen, de introductie van nieuwe oenologische technieken en vooral passie voor hun product.

Dit mag een prestatie zijn , en een commerciële disruptie in de wijnindustrie betekenen, het echte product, gemaakt van vergist druivensap, krijgt mijn voorkeurstem.

Bron: In de toekomst drinkt u een betaalbare, druivenvrije wijn die een Château Petrus evenaart | nieuws | De Morgen

Terroir microben en schimmels

Sommige wijngaarden zijn wereldberoemd, denk maar aan het legendarische Romanée-Conti of de grote Cru’s uit Bordeaux, en andere raken nooit uit de schaduw van de middelmaat.
Ligt het aan de bodem, de combinatie klimaat en variëteit of is de virtuositeit van de wijnmaker de sleutel tot succes?
Het vermoeden is er al lang en nieuw onderzoek bevestigd dit, schimmels en microben zijn een belangrijk onderdeel in het begrijpen van terroir.

En hoe proeft het? Bij mijn volgende glas weet ik wat ik mij daarbij moet inbeelden. Cheers!

https://www.meininger.de/en/wine-business-international/deep-roots-of-terroir

Oogstjaar 2016 – Frankrijk

2016 zorgt voor heel wat commotie. In wijnregio’s zoals Bourgogne, Champagne en de Loire is heel wat kommer en kwel door klimaatomstandigheden. Voorjaarsvorst en hagel zorgen voor heel wat hoofdbrekens.

Kwalitatief komt het in orde, het najaar was bijzonder genadig, maar kwantitatief is er vooral in Bourgogne en Chamapgne een daling.

Schaarste heeft altijd invloed op de prijzen. In Chamapgne kan men terugvallen op de reserves maar in Bourgogne wordt 2016 schaars.

Bordeaux doet het dan weer heel goed. Een beter opbrengstresultaat dan 2015 met excellente oogstomstandigheden. De wijnbouwers hebben hun werkt goed gedaan, de oenologen in de wijnkelder moeten het nu verder waarmaken.

Lees het volledig artikel uit Decanter met de link hieronder.

Bron: French wine harvest one of smallest for 30 years – Decanter

België maakte nog nooit zoveel wijn als vorig jaar | De Tijd

De wijnproductie is vorig jaar in ons land verdubbeld naar 1 miljoen liter.

Dat lijkt al veel maar de komende jaren kan dit getal verdubbelen.

Er zijn heel wat startende wijndomeinen die nog geen of minimaal rendement behaalden in 2015. Vooraleer een wijndomein voor de volle 100% rendeert ben je al gauw 6 à 7 jaar bezig.

2016 wordt niet zo uitbundig in kwantiteit als 2015, er waren heel wat problemen met ons wisselvallig klimaat en bijhorende schimmelinfecties, maar door het zeer goede najaar wordt de kwaliteit weer uitzonderlijk goed.

In elk geval, de groei zit erin. Cheers, op de Belgische wijnbouw!

Bron: België maakte nog nooit zoveel wijn als vorig jaar | De Tijd

Wijn voor het Etiket – meer dan je denkt 

Het stijgende succes van e-commerce, big data algoritmes en de alomtegenwoordige beeldcultuur tonen “verpakking” als belangrijk onderdeel van het verkoopsucces.

Apple investeert in de verpakking en de voorstelling van zijn producten.
Het is een essentieel onderdeel van de Apple ervaring.

“…the packaging is perceived to be part of the product and it can be difficult for consumers to separate the two (the concept of gestalt).”
Uit European Journal of Scientific Research

Waarom zou het voor wijn anders zijn?

Wijn drinken is meer dan de inhoud van de fles. Het is een beleving van een bijzonder moment, met familie of vrienden, in een sfeer van gezelligheid. Waarom zou die fles diezelfde gezelligheid niet uitstralen?

De doelgroep en het prijssegment afstemmen met fles, etiketontwerp en afsluiting is een essentieel onderdeel van het proces van wijn maken en verkopen.

 

Bron: Wine Label Design Is More Important Than You Think – Eater

Tertiair aroma. Waar komt het vandaan?

Ooit al afgevraagd wat er gebeurt al je een fles 10 jaar in je kelder laat liggen?

“CYP76F14” heeft het gedaan. Lees verder hieronder.

Bron: Researchers discover what makes old wine smell